onsdag 6 januari 2016

Champagne och åter champagne

Så här några dagar in på det nya året, när man fortfarande kan förnimma tolvslagets skumpa, så vill jag skriva litet om ett av våra favoritresmål nämligen Champagne! Alla vägar bär hit, så är det bara. I alla fall om man som vi kuskar runt omkring i Frankrike ;).
Vi har ju gjort många rundor och hamnat litet här och där eller som ett känt citat lyder "all over the place". På vår allra första tur till Champagne (för ganska länge sedan...) hamnade vi i Reims på en guidad tur tillsammans med en stor grupp turister och besöket avslutades med en provning som vi inte förstod mycket av. Vi hade nog inte riktig koll på hur Champagne gjordes och det fick vi visserligen kläm på, men hur man provar och vad man känner för skillnad - ja det krävdes flera år och flera provningar för att vi skulle förstå.

De stora champagnehusen (Bollinger, Moët & Chandon, Lanson m fl) och som ofta ägs av stora konsortier har sällan egna vinfält. De köper upp druvor och/eller druvmust från kontrakterade vinodlare. På samma sätt som Findus odlar ärtor här i Skåne, slut på likheter. De stora husen strävar efter att deras standardchampagne ska ha samma stil och kvalitet år efter år. Därför gör man alltså en blandning och använder också en del av föregående års vin för att åstadkomma detta. Till skillnad från en årgångschampagne som bara är tillverkad av druvor från ett och samma år.

Vi tycker att de mindre odlarna, vigneron independent, som är privat- eller familjeägda är roligare att besöka. De är stolta och vill gärna berätta om sitt företag, de är oftast något billigare och småskaligheten gör allt mer personligt. Till vår hjälp när vi far runt har vi flera gånger haft glädje av en bok skriven av Richard Juhlin, svensk och dessutom världens främste champagnekännare. En sann skildring om hans stora kunskap (hämtad från hans egen hemsida men något förkortad) kan du läsa om sist i detta inlägg.
I denna bok har han katalogiserat "alla" champagneodlare och betygsatt dem mellan 1 och 5 där 5 är bäst, men då är de också onödigt dyra. Tycker vi... De odlare som i boken får omdömet 2 eller 3 passar vår plånbok bäst. Boken är lättförståelig, man måste inte alls vara något proffs för att kunna använda den.

För några år sedan besöker vi Côte des Blancs som ligger precis söder om Epernay och där champagnen görs nästan uteslutande på Chardonnay. Vår bas är då den lilla byn Bergères-lès-Vertus där vi bor på Hostellerie du Mont Aime. Ett ganska stort hotell och fina rum med uteplats. Matsalen var tjusig och menyn ambitiös!

Här sitter vi med eftermiddagsfika och planerar dagens runda nr 2.

Matsalen är en klassisk dröm i gult och vitt

Ett otippat sätt att servera les frites på 

  Maffiga efterrätter och läckert porslin
 

I den något större byn Vertus besöker vi Champagne Guy Larmandier och vi blir väl emottagna av ett barnbarn till Colette, änka efter Guy. De producerar både premier cru och grand cru på sina 9 ha. Flickan bjuder glatt på alla sorter och berättar att även hennes mamma är vinodlare och driver Champagne Waris-Larmandier i Avize, en mil norrut, fortfarande i Côte de Blancs. Så vi far såklart dit också! Marie-Hèlene, är femte generationen vinodlare och idag driver hon gården tillsammans med sina barn och även föräldrarnas gård tillsammans med sin bror. Hon blir jätteförtjust när vi visar vad Richard Juhlin hade skrivit om henne och hon kopierar sidan ur boken.
I dessa trakter besöker vi också Champagne Jean Milan i byn Oger. Ett större ställe med guidad rundtur som visar sig kosta pengar om man inte handlar något. Vi köper några flaskor men det andra paret gör det inte och de blev rätt irriterade när de blir krävda på pengar av guiden. Det ger en trist eftersmak till provningen, eftersom ingen informerat om detta. Idag vet vi inte riktigt hur det fungerar, ett ungt syskonpar har tagit över verksamheten.

Ett annat trevligt område i Champagne och inte alls lika hemsökt av turister är Côte de Bar som ligger längst ner i södra delen av Champagnedistriktet. I detta område görs nästan all champagne på druvan Pinot Noir och vi gillar faktiskt dem litet bättre än blancs de blancs som är gjorda på Chardonnay. Landskapet här är också något mer kuperat och här är väldigt vackert att bila runt på småvägarna. 
Hit har vi återvänt flera gånger, vi besöker alltid Champagne Drappier i Urville men brukar bo i den sevärda byn Colombay-les-deux-Eglise. Läs gärna mina tidigare inlägg om både Drappier och general de Gaulles hemby här och här.


Den otroliga blindprovningen - har den verkligen hänt? 

Hur gick det egentligen till den gången när Richard Juhlin chockade en hel vinprovarvärld i Paris 2003? Hur många prickade han egentligen och hurdana var förutsättningarna? Var det en helblind eller halvblind provning? Hände den överhuvudtaget? Ja frågorna är många och den sanna historien börjar lätt likna en skröna och konstiga rykten florerar. Låt oss reda ut vad som verkligen hände. 

Tidningen Spectacle du Monde anordnade flera år i rad en omfattande champagneprovning .
I flera år hade man försökt få med herr Juhlin att medverka då hans skicklighet i blindprovningar var högt uppskattad. När han äntligen kunde medverka hade man fått in 50 champagne från en stor mängd olika producenter som ville få sina viner recenserade av den högkvalificerade internationella franskdominerade juryn. Från början var tidningens målsättning bara att provarna skulle bedöma, rangordna och karakterisera vinerna - inte att gissa vad som dolde sig i respektive glas. Just av den anledningen var provningen helt blind, provarna hade alltså ingen aning om vilka champagnesorter som skulle avsmakas.
Provningen var mycket professionellt upplagd och provarna gavs rikligt med tid att prova i perfekta glas och temperaturanpassning. När Juhlin ges så goda förutsättningar kan han inte låta bli att känna igen en hel del av vinerna med sitt fotografiska doftminne och systematiskt började han gå igenom vin för vin. Juhlin blev mer och mer övertygad om att han satt med en stor mängd såväl korrekta bedömningar som kvalificerade gissningar. När provningen var avslutad ville han att alla skulle gissa exakt vilket vin som dolde sig i de olika glasen. När det blev Juhlins tur plockade han ett i taget. Han räknade upp 43 helt korrekta svar! Det ska kanske tilläggas att tvåan, en före detta världsmästarsommelier stoltserade med 4 rätta svar. En annan intressant detalj är att Juhlin hade rätt årgång på samtliga 7 som han missade.
Högst medveten om hur svårt det var att upprepa en sådan bedrift höll han sig borta från de nästkommande årens provningar. När han till slut inte kunde motstå  att prova igen så var allt  frid och fröjd - ända tills de två provningsdagarna var över och organisatörerna inte kunde låta bli att testa Juhlins kompetens ”off the record”. Uppgiften den här gången var att duellera mot en annan sommelier, en världsmästare  och prova 20 roséchampagne. En blind provning igen, men den här gången med vetskapen om att det bara skulle vara prestigetillverkare,  alltså inte helt förutsättningslöst. Världsmästaren lyckades hitta tre rätt och Juhlin han spikade alla 20. Efter detta så behöver han inte bevisa något i denna speciella genre...


5 kommentarer:

 1. Oj vad häftigt (och gott!). Detta hamnar på min bucket-list! :)

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg och fina bilder. Läckert !
  God fortsättning !

  SvaraRadera
 3. Åh, jag gillar dina Champagne-inlägg. Ska försöka ta den vägen hem i år och stanna till på några ställen som du rekommenderar. Vi älskar också bubbel....

  SvaraRadera
 4. Verkligen intressant! Älskar champagne och har besökt ganska många av de lite större husen. Spännande läsning om Juhlin.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Champagne har aldrig blivit av. Vilket får anses som en brist. Men jag dricker det gärna!

  SvaraRadera