28 februari 2017

Orange - en ny favorit

En kort stopp och en övernattning i en gammal romersk stad - bara två timmar från vår lilla franska by och vilken stad! Hit vill vi fler gånger. Liten medeltida stadskärna - nästan bilfri stora delar av dygnet, roliga butiker, ett superbra hotell och dessutom en "massa gamla stenar" från romartiden - ja det kan inte bli bättre!
En stor bidragande orsak till vår upplevelse är faktiskt att det är lågsäsong. Jag begriper att denna ljuvliga lilla stad inte alls är lika ljuvlig när den är knökfylld av amerikaner, japaner och andra som vill uppleva gammal europeisk kultur.
Men nu är det vi och den bofasta befolkningen, farbrodern på balkongen i sin gamla morgonrock med pyamasbenen fladdrande och som kollar in vad som händer på "hans" lilla torg där han bor, den unga killen som rastar något som ser ut som två hittehundar men knappast är det eftersom han mycket ordentligt plockar upp efter dem med svarta små plastpåsar, tanten med käpp, flera koftor och tofflor på fötterna och en handlingskorg på armen på väg till frukt och grönsaksbutiken... Dessutom välhållna vackra små hus med målade luckor och fina affärsskyltar - allt härliga minnen att ha med sig.
Vi kommer hit sen eftermiddag, hotellet ligger mitt i den äldsta delen av staden, litet besvärligt innan vi förstår att man faktiskt kan köra den supersmala gatan som dessutom inte är enkelriktad. Det visar sig att här är man disciplinerad nog att inte köra in på en sådan gata utan att kolla att kusten är klar. Vi möts på gatan av portieren som visar rummet och sedan ber om bilnycklarna. Han trollar bort bilen - gu' vet var någonstans och glädjande nog finns den på plats morgonen därpå utanför hotellentrén. Ganska litet rum och med en liten balkong. På sena eftermiddagen i mitten av februari är det dock inget utesittarväder.
Vi får istället en trevlig vandring runt i staden innan det är dags att äta middag på en av hotellet rekommenderad restaurang. Fullsatt och trevlig personal. God mat såklart - som oftast i detta land.

   
Vi smörjer kråset med gåslever till förrätt, sedan gambas och anklår.

Dagen därpå besöker vi den romerska teatern. Väldigt proffsigt gjort för oss besökare med hörlurar, informationstavlor och man kan gå som man vill. Vårsolen bidrar till en fin upplevelse!
 Teaterscenen 108 meter lång och 37 m hög sedd från åskådarplatserna.
Stenbänkar, de flesta i original, ordentligt utmärkta var man skulle sitta baserat på social rang. Allt från stadens dignitärer till knektar, handelsmän och ner till fångar och fnask. Alla gick nämligen hit varje gång det var föreställning och det var det flera gånger i veckan. På romarnas tid alltså.....
Så här såg teatern ut innan man började utgrävningarna 
I andra änden av staden ligger en välbevarad romersk triumfbåge, den har vi inte tid att besöka nu. Det finns också ett romerskt museum som vi inte heller hinner med. Jätteroligt att vi måste hit igen!!



3 kommentarer:

  1. Längesedan jag var i Orange och minns tyvärr inte så mycket därifrån. Roligt att få återbekanta sig. Däremot gåslever kan jag inte motstå, wow!
    Ha det bra i France! A bientot!

    SvaraRadera
  2. Så trevligt det säkert är i den lilla staden. Hoppas ni som sagt kommer tillbaka dit och får uppleva det ni inte hann med nu.
    Ha det gott där nere och NJUT !

    SvaraRadera
  3. Gillar verkligen Orange. Vi har bott där vid några tillfällen men nu var det länge sedan.

    SvaraRadera