18 september 2014

Mitt öga blir gärna lurat

Troempe l'oeil blir direkt översatt från franskan "bedra ögat", det svenska ordet är snarast synvilla. Jag är barnsligt förtjust i väggmålningar som låtsas vara något annat och vi har njutit av målande husväggar på många ställen i Frankrike, nu senast i Lyon.
Här en husgavel i Lyon vid Rhôneflodens strandpromenad. Många målningar har gärna någon lokal "kändis" eller historisk person avmålad.På nedersta balkongen ser man en vävstol och ett färdigt sidentyg, på balkongerna ovanför ser vi andra historiska lyonnaiser. 

Men i Lyon finns också Le Mur des Canuts - sidenarbetarnas vägg och med 1200 kvm yta så är detta Europas största utomhusväggmålning. Det är också en levande målning, första versionen gjordes 1987, nästa 1997 och den senaste 2013. Förutom att sponsorerna förändras och blir avbildade i målningen så har man moderniserat klädsel och företeelser. Klicka gärna på bilden så ser du fler detaljer.




På vägen hem från Lyon passerade vi Le Puy-en-Velay (känt för sina gröna linser). På en av de mindre genomfartsgatorna så dök denna (också stora) väggmålning upp. Här har man mixat medeltid med nutid (vandrarna med ryggsäck i trappan får representera nutiden)

Visst är det litet kul? Roligt också att dessa målade husväggar finns litet överallt, i mindre orter som i stora städer. I vår franska närhet finns det trompe l'oeil i Capestang, i Sigean, i Montpellier, i Agde, i Beziers, i Villeneuve-les-Beziers, i Carcassonne, i Perpignan - ja listan kan alldeles säkert göras ännu längre.





11 kommentarer:

  1. Le Mur des Canuts, version 1997 har jag alltså sett och visst är den imponerande. Satt, vill jag minnas utan för biblioteket på ett café där det också fanns en häftig väggmålning - på biblioteket alltså. Tyvärr har alla mina foton kommit bort vid datorbyte ngn gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, så trist med dina foton... Det är något jag funderar på - kommer vi att kunna se våra foton som vi sparat på hårddiskar framöver? Diabilderna (förutom att de känns antika och aldrig gått att redigera) kan man väl inte längre se på - gissar att lamporna till projektorerna är den svaga länken. Men mycket finns ju kvar på näthinnan tack och lov.

      Radera
  2. Svar
    1. Jo och också annorlunda, verkar vara en sydlänsk företeelse, finns det några i Sverige månne??

      Radera
  3. Ja det är fantastiskt vad skickliga de är, trompe l'oeil-målarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det var ett av dina inlägg från Montpellier som gjorde att vi fick upp ögonen för att här finns så många väggmålningar.

      Radera
  4. De är fantastiska dessa målningar svårt att se sig mätt på dem.

    SvaraRadera
  5. Dessa målningar är sååå vackra ! Har inte sett dem så i städerna förut, vi har en i vår närhet i byn Carces ,en underbar målning precis när man kör in i byn !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, ska genast läggas i "reseboken" så vi vet nästa gång vi passerar!

      Radera